În weekendul 6-8 septembrie, la Horseville Festival, care va avea loc pe Domeniul Castelului Bánffy din Bonțida, se vor întrece aproximativ 100 de sportivi în cadrul uneia dintre cele mai mari competiții ecvestre din România – Cupa Federației Ecvestre la Concurs Complet. Competiția se va desfășura în aer liber și va fi una dintre atracțiile evenimentului pe care ți l-am pregătit. Știm, la prima vedere echitația îți poate părea doar “pentru cunoscători”. Însă după un weekend memorabil împreună cu familia și prietenii, degustări de vin și muzică bună, îți promitem că vei simți că trăiești “pe cai mari” precum nobilii de odinioară!

Pentru că la nivel local și național numărul competițiilor de acest fel este mic și cu un public restrâns, Horseville Festival își propune să aducă la lumină din nou disciplina ecvestră, atât pentru iubitorii de cai și pentru practicanții de performanță ai acestui sport.

De ce o competiție de hipism?

Hipismul poate lăsa impresia unui necunoscător că este un sport “pour les connaisseurs”. Dar noi vrem să te convingi că este suficient să iubești caii, spiritul competiției și eleganța unui sport aparte și ești deja “novice”, cum s-ar spune spune, într-ale echitației.

Competițiile de acest fel nu și-au câștigat încă o popularitate foarte mare în rândul publicului, comparative cu alte sporturi, astfel că sunt etichetate ca fiind de nișă. Dar noi vrem să rupem această etichetă și aducem oamenii mai aproape de spectacolul care se desfășoară în arenă. Acestei dorințe s-au adăugat două valori importante pentru noi, cei care am pus umărul la crearea evenimentului: pasiunea pentru echitație și importanța timpului prețios petrecut cu familia și oamenii dragi.

Ce vei putea vedea în cele 3 zile de concurs complet

Conceptul de “concurs complet” s-a născut dintr-un test conceput odinioară pentru cavaleria armatei, care era supusă unei probe de măiestrie într-ale călăritului. Mulți ani mai târziu și multe sezoane Game of Thrones, o astfel de competiție implică trei probe importante: dresaj, cross-country și sărituri peste obstacole. Drept urmare, la Cupa Federației Ecvestre de la Bonțida vei avea ocazia să urmărești aproximativ 100 de sportivi ce-și vor dovedi abilitățile călare în parcurgerea probelor.Dar ce presupun aceste probe?

Proba I – Dresajul

În ceea ce privește dresajul, juriul urmărește la această probă să noteze echilibrul, ritmul, fluiditatea execuției și cel mai important, conexiunea dintre călăreț și cal. Dresajul este considerat a fi baza de la care pornesc celelalte probe, care aduc laolaltă stabilitatea, puterea și echilibrul.

Proba II – Cross-country

Este proba cea mai spectaculoasă din concurs. Și sperăm că vei fi acolo să te convingi de asta! Testează una din calitățile esențiale ale competitorilor: curajul călărețului și al calului, deopotrivă. Forma fizică atât a călărețului, cât și a companionului său este pusă la încercare pe o distanță între 1.000 și 5.000 de metri, pe care se regăsesc între 10 și 40 de obstacole fixe dispuse în funcție de dificultatea traseului. Cei doi trebuie să fie într-o sincronizare perfectă pentru a putea depăși obstacolele fixe, inspirate din natură. Nici rapiditatea și viteza de parcurgere nu vor fi trecute cu vederea. Juriul va avea grijă să puncteze de data aceasta tocmai pe cei care calcă puțin “pedala de… la șa”!

Proba III – Sărituri spectaculoase

Finalul competiției aduce în prim planul publicului săriturile peste obstacole înalte. Sunt testate precizia, tehnica și, în mod special, capacitatea de revenire după proba de cross-country care este una solicitantă din punct de vedere fizic.Vor reuși sportivii să se ridice la înălțimea lor, la propriu? Vor lăsa toate barele sus?Noi sigur vom fi acolo să vedem!

Ok, dar cine câștigă, totuși?

Câștigătorul competiției, clasamentul și podiumul se vor decide de către juriu la finalul celor trei zile de competiție. Va câștiga concurentul care adună cele mai puține puncte de penalizare la finalul tuturor zilelor de concurs.

Așadar, tu ce faci în weekendul 6-8 septembrie?

Ia-ți bilet azi și promitem că după cele trei zile la castel, când vei bea un vin cu prietenii le vei explica “like a pro”, ce înseamnă un “concurs complet”. 🙂

Intră AICI pentru bilete.

Mai multe informații despre programul competițional AICI.

Your email address will not be published. Required fields are marked *